Artikkeli sisältää *merkittyjä affiliate linkkejä.
Edellisessä postauksessa kirjoitin villasukan ohjeistusta kantapäähän asti, sen pääset lukemaan TÄSTÄ. Kantapäästä on oma erillinen postaus, sen voit käydä lukemassa TÄSTÄ Tässä postauksessa tehdään sitten villasukan jalkaterää kantapäästä eteenpäin, jalkaterä ja kärki. Kantapohjan jälkeiset kavennutkset tein tässä joka toisella kerroksella. Kun tuolla kantapään ohjeessa olen tehnyt joka kerroksella. Molempi vaihtoehto on aivan toimiva.
Kun kavennuksia on vielä jäljellä, kannattaa sukkaa kokeilla jalkaan, Mikäli se vaikuttaa kireältä, niin kaikkia ei tarvitse kaventaa ja sama toisin päin, mikäli tuntuu liian löysältä, voi silmukoita kaventaa muutaman enemmän. Tässä minun tämän kertaisessa villasukassa jätin jalkapohjan puoleisille kahdelle puikoille 13 silmukkaa. Jalkapöydän kahdelle puikoille 12 silmukkaa, Näillä silmukka määrillä tuli hyvä napakka sukka minun jalkaan.
Kuinka pitkä jalkaterän pitäisi olla
Jalkaterää kudoin aina vain oikeaa, se on mielestäni helpoin vaihtoehto. Mutta eri variaatioita kannattaa kokeilla, mikä on sitten omaan mieleen paras. Esimerkiksi 1 oikein 1 nurin jalkapöydän silmukoilla ja jalkapohja oikeaa, näin saat hieman joustavuutta tuohon jalkaterä osioon. Tai 3 oikein ja 1 nurin. Tai 2 oikein 2 nurin. Kokeilemalla löytyy se oma mieluisa tyyli.
Sitten vaan sitä jalkaterää eteenpäin. Välillä kannattaa sukkaa kokeilla. Kun pikkuvarvas (melkein) peityy voi aloittaa kavennukset. Tässä kohtaa voi käyttää sitä mittanauhaa. Minun sukan on tarkoitus sopia 38 numeron jalkaan. Koko sukan pituus pitäisi olla 24 cm. Joten kavennukset aloitetaan hieman aikaisemmin. Minä aloitin kavennukset kun sukan pituus oli 21 cm. Tässä kohtaa myös lasken kerrokset. Kerroksia pyrin sukassa tekemään aina siten, että kerrosten lukumäärä loppuu aina joko nollaan tai viitoseen. Se on helpottanut toisen sukan tekemistä saman kokoiseksi. Se on minulla toimiva muistisääntö.
Ja kannattaa myös niitä muistiinpanoja tehdä. Jos toisen sukan tekemiseen tulee pitempi tauko, ei vaan enää voi muistaa miten sen ensimmäisen on tehnyt. Joskus se muutaman kerroksen heitto vaan tekee sukista niin eri kokoiset.
Kerrokset ennen kärkikavennuksia
Tässä sukassa kerroksia tuli ennen kärkikavennuksia 50. Ja tähän en laske niitä varren kerroksia, ainoastaa jalkaterän kerrokset. Oheisessa kuvassa olen mitannut sukkaa jo valmiin sukan päälle ja siinä näyttäisi, että tarvitsisi tehdä vain muutama kerros enää. Kerrokset kuitenkin laskettuani pitikin vielä tehdä 10 kerrosta lisää. Eli minun mielestä pelkkä vertaaminen toiseen sukkaan ei anna luotettavaa tulosta. Eihän sitä aina ole siloittanut juuri samaan mittaan. Siksi lasken kerrokset.
Sukan pituuden laskukaava on siis, jalan koko x 0,63 = valmiin sukan pituus kantapäästä kärkeen. Esim 38 x 0,63 =23,94. Eli 38 kokoiseen jalkaan 24 cm pitkä sukka. Omaan jalkaan tehdessä on helppo miettiä pituus kun voi sovittaa.
Tähän väliin haluan hieman mainostaa… mikäli haluat tehdä helppoja kirjoneulesukkia, suositelen Jonna Nordströmin kirjaa JonSukat villasukkarakkautta. Sen saa helposti tilattua vaikka tuolta *Adlibriksen verkkokaupasta. Adlibrikseltä voi helposti tilata myös lankoja sekä muita neulomiseen tarvittavia välineitä, mm. puikkoja ja lankaa. Adlibriksen Socki villasekoituslanka on myös mukava neuloa. Siitä löytyy myös monta herkullista väriä.
Vielä tehdään kärkikavennukset
Kavennukset teen joka kerroksella ja se lisää sukkaan pituutta n 3 cm. Kärkikavennuksiakin on vaikka minkälaisia. Itse olen helpoimmaksi tyyliksi todennut sen, että joka kerroksella kavennetaan. Ei tarvitse taaskaan miettiä pitääkö kaventaa vai ei. Kannattaa kuitenkin huomioida jos vaikka kaventaa joka toisella kerroksella, yhden silmukan/puikko niin pituuskin kasvaa. Jos taas kavennat joka toisella kerroksella 2 silmukkaa joka puikolla, on se sama kuin kaventaisi joka kerroksella yhden / puikko.
Näissä sukissa tein kärkikavennukset joka puikon lopussa ja joka kerroksella. Aloitin sillä puikolla missä ensin oli se 13 silmukkaa. En kavenna kahta viimeistä silmukkaa vaan toiseksi ja kolmanneksi viimeiset. Kavennukset tässä olen tehnyt 2 silmukkaa oikein yhteen ja se viimeinen silmukka kiertäen oikein, eli sieltä silmukan takareunasta. Kavennuksia tein niin kauan, että jokaisella puikolla oli kaksi silmukkaa. Sitten katkaisen langan ja vedän sen kaikkien silmukoiden läpi ja kiristän. Näin on sitten villasukka jalkaterää myöden valmis. Alla kuva missä näkyy minkälainen kärki tästä tulee. Lopuksi langat vielä päätellään nurjalle. TÄSTÄ pääset Novitan sivuilta katsomaan helpon päättely videon.
Nyt on sukat lähes valmiit – vain viimeistely puuttuu
Nyt on nilkkasukat sitten valmiina. Lankojen päättelyn jälkeen voit vielä viimeistellä sukat höyryttämällä tai jollain muulla tavalla, mikä sinusta tuntuu sopivalta. Itse en juuri koskaan tee tätä vaihetta sukille, vaikkakin sillä saa sukkiin kauniin pinnan ja sillä saa hieman jälkeä siloitettua. Mikäli kuitenkin päädyn tähän vviimeistely tehtävään niin teen sen kuumalla silitysraudalla jossa on höyry toiminto. En (yleensä) koske sukkaa raudalla vaan kuljetan rautaa sukan yläpuolella, melko lähellä kuitenkin, ja suhauttelen reilusti kuumaa höyryä. Sen jälkeen muotoilen ne oikeaan muotoon ja annan kuivua.
Mikäli tästä postauksesta oli sinulle apua, vaikka vain johonkin pieneen ongelmaan, niin toivoisin tuonne Facebookin villasukkasillain ryhmään kommentteja. Sekä tietysti toivoisin sinne niistä valmiista tai vaikka melkein valmiista töistä kuvia. FB ryhmään kun laitat liittymis pyynnön, jos et vielä ole ryhmän jäsen, niin sen hyväksymisen jälkeen pääset ryhmässä kommentoimaan ja kuvia jakamaan. Kuvat on aina mukavia, niitä on kaikkien kiva katsella ja löytää uusia inspiraatioita omiin tekemisiin. Ryhmästä saattaisi saada myös vinkkejä mikäli juuri sinulla on jokin ongelmakohta sukkien teossa. Tai jos olet jo konkari, niin ryhmässä on muita jotka saattaisi tarvita juuri sinun apua. Ja kaikki kuvat on innostavia. Tervetuloa ryhmään.
*Kun tarvitset sukantekoon mukavan tuntuista lankaa , käy tutustumassa Socki lankaan. Ne saa helposti tilattua Adlibrikseltä. Socki lanka on suunnilleen saman vahvuista kuin 7 veljestä lanka, mutta hieman pehmeämpää. Ole kuitenkin tarkkana minkä vahvuista lankaa haluat tilata… Socki (7 veljestä), Socki Plus (Iso veli), ja Socki Fine (Nalle) ainakin löytyy, suluissa on suunnilleen vastaavat Novitan langat.
Nyt toivotan sinulle mukavia sukanteko hetkiä. Sukanteon ohessa on todella hyvä kuunnella äänikirjoja. Vähän niinkuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla :). *Storytelillä on usein mahdollisuus muutaman viikon ilmaiseen kokeilujaksoon. Se kannattaa käyttää hyödyksi (klikkaa kuvaa niin pääset Storytelin sivuille).