Tämä postaus sisältää affeliate linkkejä, ne on merkitty (*) Tekstiä päivitetty.

Tämän lukemalla pääset sukan kutomisessa ainakin kantapäähän saakka. Ja siitä eteenpäin teen myöhemmin sitten uuden postauksen. Käy kurkkaamassa myös Facebookin Villasukkasillain ryhmää. Sinne toivon myös paljon kuvia kaikilta ja ennen kaikkea myös aloittelijoilta. Usein oman tuotoksen kuvan julkaiseminen on aika jännää puuhaa, mutta toivon, että Villasukkasillain ryhmässä uskalletaan julkaista kaikenlaisia sukkia, sekä myös kannustetaan kuvia jakamalla muitakin jakamaan. Myös kaikenlainen ihmettely sukankutomiseen olisi mukavaa. Joten ryhmään mukaan vaan, tervetuloa.

Eri Facebook ryhmissä kuin myös keskusteluissa ihmisten kanssa, on usein tullut ilmi, että olisi kiva tehdä vaikka sukat mutta…. Monella olisi intoa aloittaa neulominen, mutta… kun on vaan se tunne, että ei osaa tai sitten se on se kantapää mikä ahdistaa. Jos sinä olet koskaan ikinä mitään neulonut niin varmaan myös ne sukat onnistuu, jos vain tahtoa riittää. Ja jos tahtoa riittää niin koskaan ei ole myöhäistä kokeilla sitä ensimmäistä kertaa.

Jotenka koitan nyt tehdä sellaisen selkeän ja ytimekkään ohjeen sukan neulomiseen. Koitan ihan rautalangasta vääntää… Etsin sinulle myös hyviä linkkejä hyviin jo tehtyihin ohjeisiin. Toivon, että olen löytänyt selkeitä ohjeita ja videoita ja samalla toivon, että tämä myös helpottaa juuri sinua. Monelle se oppiminen on helpompaa näkemällä ja toiselle taas lukemalla. Koitan saada aikaiseksi ohjeen, jotta myös sinun olisi mahdollisimman helppo aloittaa sukan neulominen. Toivottavasti tästä olisi apua sinun uuteen harrastukseen tai vaikka vain kertakokeiluun.

Mistä lähteä liikkeelle

Ensinnä sinulla pitää olla tarvittavat välineet sukan tekoon. Lankana itse käytän hyvin pitkälti Novitan sukkalankoja, 7 veljestä eli seiska veikkaa tai Nalle lankaa. Näistä kahdesta vielä enemmän juuri tuota seiska veikkaa. Olen siitä aika monta paria sukkia ja lapasia tehnyt. Molemmat sisältävät 75 % villaa ja 25 % polyamidia. Seiska veikka on hieman paksumpaa kuin Nalle. Myös muita sukkalankoja on paljon olemassa. Esimerkkinä ihan vaikka Citymarketeista saa myhome living tai Pirta lankaa, joissa molemmissa 70 % villaa ja 30 % polyamidia nekin ovat ihan käyttökelpoisia lankoja.

Sitten jos se tilaaminen verkkokaupasta on mukavampaa, niin esimerkiksi Novitan verkkokaupasta tai *Adlibrikseltä voi lankoja tilata. Itse käytän paljon tuota Adlibrista, se on jotenkin kovin helppoa. Langan lisäksi tarvitset tietysti ne sukkapuikot ja lopuksi vielä päättelyä varten ‘parsinneulan ja *sakset. Sukkapuikkojen osalta olen itse kovasti tykästynyt Novitan Koivu puikkoihin, niitä suosittelen kokeiltavaksi. Muuta sitten ei tarvitse, ai niin se ohje …. tulee sekin.

Kaiken tuon yllä mainutun; langat, puikot (myös Novitan), neulan ja sakset pääset kätevästi tilaamaan tuolta *Adlibriksen verkkokaupasta.

Langan ja puikkojen valinta

Langan väriksi kannattaa valita sellainen mikä miellyttää omaa silmää. Niitäkin kun on paljon erivärejä tarjolla. On yksiväristä ja valmista sekoitusta. On lankaa mistä tulee raidat ihan itsestään tai muuten vaan tulee kirjavaa. Suosittelen kuitenkin valitsemaan mahdollisimman vaalean värin. Vaaleasta on helpompi laskea kerroksia ja silmukat on vaan helpompi nähdä ja hahmottaa.

Lankakerän vyötteessä, siis siinä ympärillä olevassa paperissa on mainittu minkä kokoisilla puikoilla on hyvä neuloa. Seiska veikassa on suositus puikoille numero 4 ja Nalle langalle taas numero 3,5. Puikkojakin on paljon erilaisia. Itse tykkään tehdä Novitan koivupuikoilla. Ne on kevyet ja puisessa puikossa silmukat pysyvät mielestäni paremmin. Metallisissa puikoissa on vaarana, että “levossa” olevat puikot valuvat helpommin silmukoista pois, varsinkin jos on hieman löysempi käsiala. Myös puikkoja saa ostettua isommista marketeista tai sitten tilaamalla, joko Novitalta tai sieltä *Adlibrikseltä. Myös oma käsiala vaikutta puikkojen kokoon, mutta mikäli et sitä tiedä, niin sitten kannattaa aloittaa suosituksilla.

Entäs sitten se sukan koko

Jalan koko on hyvä tietää koska sen perusteella mietitään paljonko pitäisi aloituksessa olla silmukoita. Otan tähän nyt esimerkkinä langaksi seiska veikan ja puikot numero 4, Tässä esimerkissä teen itselleni perussukat. Jalan koko on 38. Pohkeen ympärys seisten paksuimmasta kohtaa 37 cm. Nilkan ympärys 22 cm. Jalkaterän pituuden saa laskukaavalla, jalankoko, tässä tapauksessa 38 x 0,63 = 23,94, eli teen sukan jonka jalkaterän pituus on 24 cm. Tietäen oman käsialani, teen 12 silmukkaa puikolla. Tällä silmukkamäärällä saan sellaisen mukavan napakan sukan. Ja mikäli sinä aloitat tämän ohjeen mukaisesti, 12 silmukkaa puikolla ei ole kovin isotöinen. Ja jos sukasta tulee itsellesi liian pieni niin varmaan ystäväpiiristäsi löytyy sukalle oikean kokoinen jalka. Pääasia on, että pääset kokeilemaan josko tämä olisi sinun juttu. Ja se fiilis kun onnistuu …

Käsityöliike Nukkerin sivuilta löysin selkeät kuvat oikean ja nurjan silmukan kutomiseen, käy kurkkaamassa TÄÄLTÄ. Siellä on ohjeet kuvin, sanoin ja videoin.

Sitten aloitetaan sukan tekeminen – silmukoiden luominen ja varsi

Valitsin tähän Novitan seiska veikka -langan pinkkinä ja puiset puikot numero 3,5. Silmukoita luon kahdella puikolla yhteensä 48 silmukkaa. Viidellä puikolla kun tekee niin silloin jokaiselle puikolle, tai siis neljälle puikolle, tulee 12 silmukkaa, Drops desing videolta voit katsoa miten silmukat luodaan kahdella puikolla. Silmukoiden luomisen jälkeen poista toinen puikko, varo pudottamasta luotuja silmukoita. Voit jakaa silmukat neljälle puikolle joko siirtämällä tai kutomalla. Itse aloitan aina kutomalla, tässä tapauksessa 1 oikein ja 1 nurin, koska silloin puikot pysyvät paremmin silmukoissa.

SuuriKäsityö YouTube videolla on myös ohje silmukoiden luomisesta ja niiden jakamisesta neljälle puikolle. Siirtäminen kutomalla: kudo jokaiselle puikolle 12 silmukkaa 1 oikein 1 nurin.. Näin jokainen puikko alkaa oikealla silmukalla ja jokaisen puikon viimeinen silmukka on nurin. Kun olet kutonut kaikki 48 silmukkaa (samalla jakaen ne neljälle puikolle). Kädessäsi on neljän puikon pötkö ja yksi puikko ilman silmukoita, nyt ne pitää saada ympyräksi ja aloittaa suljetun neuleen kutominen. Se tapahtuu samoin kuin siirrettynä, eli tuosta SuuriKäsityö videosta voit katsoa miten se tapahtuu. Jatka kutomista ensimmäisestä puikosta.

Ensimmäisen ja neljännen puikon välissä on luomisesta jäljelle jäänyt langan pätkä. Se on hyvä merkki kerroksen vaihtumiskohdasta. Näin jatkamalla ja aina kutomalla seuraava ja seuraava ja seuraavaa puikkoa, alkaa muodostua sukan varsi. Alussa ensimmäisen ja neljännen puikon väliin saattaa jäädä ikävän näköinen väli tyhjää lankaa. Se kuitenkin työn edetessä kiristyy ja viimeistään sukkaa päätellessä sen saa muokattua sieväksi. Kuitenkin huomioi tämä kohta ja pyri kiristämään ensimmäisen puikon ensimmäisiä silmukoita hieman enemmän (ei kuitenkaan liikaa). Jatka kutomista kunnes varsi on halutun mittainen. Varren jälkeen pitää sitten tehdä se kantapää, siihen ohje löytyy TÄÄLTÄ.

Seuraavassa postauksessa jatkan tuosta kantapäästä eteenpäin.

Kahvikavereilta voit tilata vielä kahvit sukankutomisen kaveriksi.