(*)  merkityt ovat affiliatelinkkejä.

Löysin lankakätköistäni yhden 150 g Novitan Maamme Raita lankaa. Sitä ei enää Novita Knitsin sivuilta löytynyt. Miesten sukkiahan sitten aloitin siitä tekemään. Ensimmäistä sukkaa olin kutonut hieman kantapäästä eteenpäin, kun iski paniikki. Riittääköhän lanka molempiin sukkiin? Jännitystä ilmassa. Punnitsin jäljellä olevaa kerää, punnitsin sukan tekelettä. Oi voi ei se taida riittää. Siispä tässä samalla hieman tietoa lankakerän riittoisuudesta. Näissä sukissa käytin nelosen puikkoja, ja käsialani ei ole tiukkaa eikä löysää, ehkä sellaista tavallista. Tosin minun käsialalla seiska veikkaan sopii parhaiten 3,5 puikot. Niillä tulee siistiä jälkeä. Mutta tässä tapauksessa halusin hieman nopeuttaa sukan valmistumista. Tämä, siis isompien puikkojen valitseminen, ei aina ole kovin hyvä vaihtoehto, hieman pitää tuntea sitä omaa käsialaa ja sen perusteella puikot valita. Lankakerästä löytyy juuri kyseiseen lankaan sopiva puikkokoko, ja se on hyvä valinta jos ei kovasti sitä aikaisempaa kokemusta kutomisesta ole.

Kerä purkuun…

koko kera kahdessa pienessa kasassa
Kerä 150g, sukat kokoa 42, riitti sittenkin

Punnituksista ei tullut mitään tolkkua. Joten kerä purkuun. Ensimmäisen sukan olin aloittanut sieltä lankakerän sisältä tulevasta päästä, niin kuin yleensä aina aloitan. Siispä toinen sukka oli aloitettava kerän toisesta päästä. Kun siis oli vain tuo yksi ja ainut kerä olemassa, Ajoittain meinasi hermo mennä kun samasta kerästä piti kutoa ja sekasinhan se lanka meinasi jatkuvasti mennä. Purin siis koko kerän kahteen pieneen sievään kasaan. Kudoin toisen sukan samaan mittaan kuin ensimmäinen. Sen jälkeen aloin tehdä vuorotellen molempia sukkia, viisi kerrosta kerrallaan. Sitten tuli molemmat sukat miehen mittaan. Ja paljonkos sitten lankaa jäi. No just sen verran, että saan vielä pääteltyä molemmat. Eli aikas tiukoille meni tuo 150 g kerän riittoisuus. No olihan minulla takataskussa variaatio suunnitelma. Jos lanka ei olisi riittänyt, olisin tehnyt kärjet jollain toisella värillä.

150 g seiska veikka kerä ja yhdet miesten sukat

150 gramman kerästä siis saa tehtyä sukat miehen kokoiseen jalkaan. Tosin suosittelen tekemään hieman lyhemmän varren. Itse tykkään tehdä sukkia, joissa varsi ei lopu kesken. Miesten sukkaan teen normaalisti sellaisen 25 cm varren kun taas pieneen naisen sukkaan saattaisi riittää sellainen 20 cm. Nämä mitat siis ihan sellaisille perussukille. Eniten tykkään tehdä kuitenkin niitä pidempiä sukkia. Niitä voisi kutusua tai siis kutsutaan yleensä polvisukiksi. Sitten myös ne “ylipolven” sukat on mukavia tehdä. Mutta mikäli on vain se yksi 150 g kerä ja siitä haluaa miesten sukat tehdä, niin saattaisi olla, että kerä riittää jos tekee sellaisen maksimissaan 20 cm varren.

JonSukat

Sinulle joka vasta suunnittelet sukan tekemistä ja kutomis kokemusta ei juurikaan ole, suosittelen aloittamaan ihan niillä perussukilla. Niiden valmistuminen ei yleensä ihan kamalan kauan kestä ja se ihana tunne kun saa jotain valmiiksi. Perussukistakin saa nykypäivän langoilla vaikka minkälaisia. Lankoja kun on niin moneen lähtöön. Yhdellä monivärisellä langalla kun tekee, niin saa näyttäviä ja kauniita kuoseja aikaiaseksi. Ja aloittelevalle kutojalle suosittelen alkuun niitä vaaleita ja kirkkaita värejä. Vaaleissa väreissä on huomattavasti helpompi nähdä ne silmukat, kuin vaikka siinä ihanassa mustassa langassa.

Ja niitä lankojen monimuotoisuutta voi käydä ihailemassa vaikka tuolla *Adlibriksen sivuilla. Sieltä niitä voi myös tilata ja hintakaan ei ole kovin paha yksittäisellä lankakerällä. Adlibrishän on minun mielikuvan mukaan varsinaisesti kirjakauppa, joten tietysti sieltä saa myös ohjekirjoja villasukkiin. Itse olen tilannut paljon kehuja saaneen *JonSukat kirjan. Siinä on hyviä ja helppoja ohjeita myös aloittelijoille. Omat ensimmäiset JonSukat valmistui 1.1.2020. Lankana niihin käytin Novitan 7 veljestä sarjasta, vihreää, mustaa ja valkoista. Ja niitäkin lankoja voi suoraan *vaikka tuolta Adlibrikselta tilailla. JonSukat malli on siten helppo, että niissä ei ole pitkiä langanjuoksuja ja helpoilla vaihtuvilla kuvioilla saa näyttäviä sukkia.

Innostuitko aloittamaan oman projektin?

Nyt kun sinäkin uskaltaudut aloittamaan oman sukkaprojektin niin käyppäs laittamassa tuonne Facebookiin villakukkasillain ryhmään kuvia aloitetuista ja valmiista töistä. Kuvia ja tarinoita sekä omia kokemuksia jakamalla, voidaan myös toisia kannustaa aloittamaan omat sukka projektit. Ja jos se on se kantapää mikä mietityttää aloittamista, niin käy kurkkaamassa josko aikaisemmasta postauksestani olisi apua. Klikkaa tästä ja lue lisää Villasukan kantapää – hankalaa vai onko?