Villasukan kantapää on monesti se kauhun paikka. Tai siis niin moni kuvittelee. Moni ajattelee, että “en osaa tehdä sukkia tai ainakaan sitä kantapäätä, se on vaan niin hankala”. Nyt on aika heittää moiset ajatukset mielestä ja ryhtyä tuumasta toimeen.

Tämä artikkeli sisältää affiliate linkkejä, ne on * merkitty. Klikkaamalla niitä pääset vain tuotteen sivulle tutustumaan, mutta jos päätät jotain sieltä ostaa niin minä saan siitä pienen komission, Kiitos sinulle.

Minä olen kantapään teon oikeastaan itse oppinut. Ennen kuin internettiä oli olemassa. Olen koittanut oikeiden kirjallisten sukkaohjeiden ohjeita noudattaa, mutta ne vaan on niin vaikeita ymmärtää. Joten tässä koitan avata kantapään tekemisen helpoksi siten kuin minä sen teen. Se miten minä kantapään teen, ei ole ainoa oikea tapa, mutta mielestäni helppo tapa. Alta löytyy ohje, kun vain maltat lukea eteenpäin. Toivottavasti olen saanut ohjeen helposti ymmärrettävään muotoon niin, että myös sinä osaat kantapään tehdä. Aloitetaan…

Varren jälkeen

Kun sukan kutimessa on 12 (14) silmukkaa puikolla, teen kantalapun kahden puikon silmukoilla, eli tässä tapauksessa 24:llä (28) silmukalla (puikkojen 1 ja 4 silmukat). Ja teen vain kahdella puikolla.

Ja kuten huomaat niin koko vaihtoehtoja on kaksi, 24:lle ja (28:lle silmukalle). Suluissa olevat luvut siis koskevat tuota isompaa.

Kantalappu

Ensin kudotaan kantalappu tasona, eli ihan vaan edestakaisin, ja siis niillä kahdella puikolla. Eli neulo puikot 1 ja 4 yhdelle puikolle. Yksi puikko työstä jää lepäämään.

Nurjalla kudotaan nurjaa ja oikealla vahvistettua neuletta, eli 1 nosto (nostetaan kutomatta, eli siirretään vasemmalta puikolta oikealle), 1 silmukka oikein, 1 nosto ja 1 silmukka oikein jne… puikon loppuun saakka.  Työ käännetään ja nurjalla kudotaan vain nurjaa (nurjallakin nostan ensimmäisen silmukan neulomatta), käännetään ja  oikealla vahvistettua, käännetään jne jne.

Kantalapun korkeuden mietin normaalisti siten, että kerroksia on sen verran kuin on kantalapussa silmukoita, eli tässä tapauksessa 24 (28) kerrosta. Helpoin tapa laskea kerrokset, on laskea oikean puolen oikeat ISOT silmukat, ja niitä pitää olla 12 (14). Tässä kohtaa hieman mittailen ja silmämääräisesti arvioin teenkö 12, 13, vai 14 ISOA silmukka kerrosta. Hyvää nyrkkisääntö on, että kantalappu olisi neliskanttinen. Tosin minä teen siitä ehkä kerroksen verran korkeamman kuin leveys on.

Kantapohja

Sitten pitää tehdä kantapohja. Se on se osa kantapäästä mikä on lattiaa vasten seistessä. Ja kutimessa se on tuon juuri tehdyn kantalapun 24:stä (28) silmukasta 12 keskimmäistä silmukkaa. Tarkoituksena on sitten kaventaa ne reunoille jääneet silmukat pois, eli tässä tapauksessa 6 (8) silmukkaa kavennetaan tuon kahdentoista silmukan molemmilta puolilta pois. Ja huomaa, että molemmissa koko vaihtoehdoissa jää kantapohjaan lopuksi tuo 12 silmukkaa.

Kantapohja aloitetaan siten, että kudotaan vahvistettua (1 nosto, 1 oikein 1 nosto, 1 oikein…) ensin 6 (8) s ja vielä 11 silmukkaa ja sitten 2 silmukkaa oikein yhteen. Vasemmalle puikolle jää 5 (7) silmukkaa neulomatta. Käännä työ.

Nurjalla ensimmäinen silmukka nostetaan neulomatta ja 10 silmukkaa kudotaan nurin ja sitten vielä kaksi nurin yhteen. Työ käännetään, oikealle puikolle jäi 5 (7) silmukkaa neulomatta (tämä määrä vähenee yhdellä silmukalla joka kerroksella molemmissa reunoissa).

Jatka neulomista. Reunasilmukoiden määrä siis vähenee yhden silmukan joka kerroksella. Jatka niin pitkään, että olet kaventanut molemmista reunoista kaikki silmukat pois. Jäljellä on siis enää tuo 12 silmukkaa.

Kantalapun reunat

Poimi kantalapun molemmista reunoista 12-14 (-16) silmukkaa (14 olisi varmaankin se oikea määrä). Tämä kerättyjen silmukoiden määrä ei ole yhdestä tai kahdesta silmukasta kiinni. Vaan keräät niin monta silmukkaa kuin se luonnolliselta tuntuu tai näyttää. Mutta molemmista reunoista saman verran. Jaa kantalapun 12 silmukkaa kerättyjen silmukoiden kaveriksi, 6 silmukkaa nelos puikolle ja 6 silmukkaa ykkös puikolle. Nyt lepäämässä ollut puikko palaa takaisin työhön. Sitten vaan alat neulomaan oikeaa (ja samalla aloitat kiilakavennukset). Kavennuksia pitää tehdä 1. puikon lopussa 2 silmukkaa takaa yhteen ja 4. puikon alussa 2 silmukkaa oikein yhteen (tässä voi tehdä myös ylivetokavennuksen). Tee kavennuksia joka kerroksella kunnes näilläkin puikoilla on 12 s. Tässä kohtaa moni ohje neuvoo kaventamaan vaikka joka toisella kerroksella, mutta olen toimivaksi havainnut myös tuon joka kerroksella kavenetamisen. Silloin ei tarvitse edes miettiä onko kavennuskerros vai ei. Mutta jos se sinulla miettimättä onnistuu, niin kavenna joka toisella kerroksella, siitä tulee hieman nätimpää.

Tadaa kantapää on valmis….. entä mitä sitten…

no sitten vaan jalkaterän tekemistä :), niin paljon, että sukasta tulee oikean kokoinen.

Mikäli kaipaat apua kantapäästä eteenpäin, niin käy lukemassa artikkeli Tehdään sukka loppuun

Alla olevasta linkistä pääset meillä kotona.fi Youtube videoon, jos sinun olisi helpompi päästä kantapään juonesta kiinni videon kautta. Tuossa videossa kantapää tehdään kolmella puikolla. Kun minä taas teen sen kahdella puikolla, mutta periaate sama.

https://www.meillakotona.fi/artikkelit/villasukan-kantapaa

Jos innostuit noudattamaan tuota minun ohjetta, niin mielelläni kuulisin miten toimi, saitko kantapään onnistumaan. Laita alle kommentteja.

Ja mikäli tarvitse lisää lankaa niin niin klikkaa *TÄSTÄ suosittelen sinulle Socki lankaa, se on mukavan pehmeää käsille, mutta kestää hyvin myös sukissa.